En sikker badetur fra båden

Her på siden har vi samlet en række gode tips, til dig der ønsker at svømme fra båden. Er du ude på havet på en varm solskinsdag, kan det være yderst forfriskende at tage en dukkert – men husk, det er let at komme i vandet, men det kan være sværere at komme op igen.

Vær sikker på at du kan komme tilbage ombord

Før du hopper i vandet, bør du sikre dig at du har mindst 2 muligheder for at komme tilbage ombord. Start med at slå badestigen ud, og kontroller at den funger som den skal. Derudover, bør du have et reb eller en redningskrans i vandet, du kan gribe ud efter.

Derudover er det en rigtig god idé at der bliver mindst en person tilbage ombord på båden, hvis noget skulle gå galt. 

“Det allervigtigste råd, jeg kan give, er, at der altid skal være en sejlduelig person tilbage på båden. Så er der én, der kan holde øje med dem, der bader og træde til med hjælp og slå alarm, hvis der sker noget uventet. Det er sjovest at bade samtidig, men hvis I kun er to afsted, så bør de​n ene altså blive om bord” fortæller Sten Emborg, der er specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

 

Kontroller strømmen

For nogle år siden, var der en redningsaktion med en tysk familie i Storebælt, hvor familiens 13-årige datter var den eneste tilbage på båden. Først var hendes bror blevet taget af strømmen, mens han badede, og da forældre og søskende prøver at redde ham, bliver de også taget af strømmen. 

Det lykkedes heldigvis pigen at slå alarm på VHF-radioen, og alle fire blev reddet i god behold. Heldigvis endte det godt, men det er et godt eksempel på hvor hurtigt det kan gå galt. 

Inden du springer i vandet, bør du altid undersøge hvor stærk strømmen er – Det kan gøres ved at holde øje med om småting i vandoverfladen bliver ført væk fra båden.

Uanset hvad, skal der altid være en sejlduelig ombord, som også holder øje, og kan sejle hen til de badende, hvis de skulle blive taget af strømmen.

Brug en svømmevest

Med en svømmevest (også kaldet flydevest), er du sikret opdrift i vandet. Det er en god ekstra sikkerhed – Specielt hvis du ikke er i svømmetopform.

Alternativt, er det en god lejlighed til at afprøve hvordan det føles at opholde sig i vandet med en redningsvest.

Bliver du kold – Så hold en pause

Når du er væk fra kysten, er der god chance for at vandet er koldere end inde ved stranden. Du kan evt. tjekke vandtemperaturen, på en af de mange vejr-tjenester der findes online, eller kaste et badetermometer i vandet. Du bør måle ca. 1 meter under overfladen.

Jo koldere vandet er, jo større er chancen for kramper.

Tjekpunkter, før du springer i vandet

Når du har styr på sikkerheden, hvordan du igen kommer ombord og hvem der bliver tilbage ombord, er det bare om at springe i og nyde det.

  • Lad altid en sejlduelig person blive tilbage i båden, der kan træde til med hjælp og slå alarm, hvis det bliver nødvendigt
  • Bad aldrig, hvis du er sejlet ud alene.
  • Vær sikker på, at din badestige fungerer
  • En god badeplatform på båden gør badning nemmere og mere sikkert.
  • Tjek strømmen ved at observere om småting på vandet bliver ført væk fra båden
  • Hav gerne et langt flydende tov eller en redningskrans i snor efter båden. Her kan du samle kræfter eller holde fast, mens du kalder på hjælp.
  • Vær opmærksom på vandtemperaturen, inden du hopper i. Du kan tjekke den på dmi.dk
  • Tag en surferdragt eller lignende på, hvis vandet er koldt, og overvej en svømmevest, hvis du ikke er i svømmetopform.

Fakta: Tre badet​ure, som endte tragisk

En 78-årig mand og hans kammerat sejler ud på Skive Fjord, hvor de beslutter sig at tage en svømmetur. Pludselig forsvinder han fra overfladen og vennen slår alarm. Redningsmandskabet er hurtigt fremme, men må desværre erklære manden død.

En 62-årig erfaren sejler er på vandet sammen med en ven, da han beslutter sig for at hoppe i vandet og svømme de resterende 100 meter ind til stranden. Manden kommer i problemer, og vennen forsøger forgæves at redde ham op i båden. Vennen ringer 1-1-2, og en helikopter bliver sendt afsted. Men undervejs får manden et ildebefindende, og på trods af genoplivning og forsøg på at redde ham, bliver han erklæret død ved ankomsten til sygehuset.

En 50-årig lystsejler er i selskab med venner på en sejltur. På et tidspunkt springer han i vandet for at svømme til et lavvandet område, men undervejs blev han sandsynligvis grebet af strømmen. De øvrige personer på båden slår alarm og en helikopter redder manden op fra vandet og flyver ham til hospitalet, hvor han siden erklæres død.

Kilde: Søsportens sikkerhedsråd