Udvalgte kompasser

-2%

Kompasser

Silva 85 kompas

667,00 DKK
-2%
364,00 DKK
-2%
1.414,00 DKK
-2%
1.180,00 DKK
-2%
1.414,00 DKK
-2%
1.180,00 DKK

Guide til valg af kompas

Silva kompasser

At vælge kompas til båd kan være lidt af en jugle – Læs mere herunder, og blive klogere på hvilket kompas du skal vælge til lige netop din båd.

Hos DKMarine.dk finder du et bredt udvalg inden for kompas til båd – primært fra producenten Silva, som har et bredt sortiment inden for kompasser – I god kvaltiet, og til priser hvor alle kan være med.

Hvad er et kompas?

Før vi går alt for meget i dybden med hvilket kompas, du skal vælge til din båd, vil jeg forklare lidt om hvad et kompas egentlig er. Kort fortalt, er et kompas et måleinstrument, som viser retningen mod jordens nordpol. Eller, det vil sige – Mod jordens magnetiske nordpol. Den magnetiske jordpol er nemlig ikke det samme som den rigtige nordpol – Det er kendt som misvisning. Det er nyttig viden, når man skal navigere.

Holder du en fast kompaskurs – Uanset hvordan du bevæger dig fremad – Vil du bevæge dig i en lige linje.

De forskellige kompastyper

Magnetisk kompas

Det magnetiske kompas, er nok det de fleste kender. Det fungerer ved at måle jordens magnetfelt, og består af en magnet som kan bevæge sig frit rundt. På grund af jordens magnetfelt, vil magneten orientere sig med pilen mod nord.

Når du køber et klassisk kompas til båd, vil det oftest også være magnetisk. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på kompassets misvisning, samt hvor i båden det placeres. Placerer du det tæt på elektronik, motor, højttalere eller andet, kan du opnå en meget stor misvisning. Så tænk over hvor kompasset placeres.

Fluxgatekompas

Fluxgatekompas, anvendes typisk i f.eks. autopiloter til båden. Et fluxgatekompas, består af en massiv elektronisk sensor, som måler jordens magnetiske felt direkte.

Satellitkompas

Et satellitkompas, viser retning, ved hjælp af signaler fra satelitter i GPS-systemet. Satellitkompasset er MEGET præcist – Så længe den modtager signal fra satelitterne. Det er også et satellitkompas, der bruges i f.eks. en kortplotter til båden.

Hvilket kompas til båd?

Nu er vi endelig kommet dertil, hvor jeg vil hjælpe med at forklare hvilket kompas til båd du skal vælge. Hvilket kompas du skal vælge, afhænger primært af hvilken type båd du har.

Kompas til motorbåd

For at undgå en dårlig visning af kompaskursen, specielt under acceleration og sejlads i bølger, er det vigtigt at der er en stor støtte til kompasrosen. Under kategorien Motorbådskompas, finder du en lang række Silva kompasser, som har disse egenskaber.

Kompas til sejlbåd

Her gælder det også at du skal benytte et kompas, som er tilpasset en sejlbåd. Det opnår du ved at vælge et kompas, som kan klare at båden krænger. Silva har også her, en række skotmonterede kompasser, som er ganske velegnet under disse forhold. Se udvalget af kompasser til sejlbåd her.

Vil du læse mere om kompasset, kompassets historie, og måske hvordan du laver dit eget simple kompas? Så kan du læse mere om kompasser i denne Wikipedia artikel.