Redningsvest til børn – Hvad skal du have fokus på?

Rednings på pige - Redningsveste til børn

En lækker sejltur for hele familien er noget af det bedste for både børn og voksne. Det er spændende for børnene at komme ud på havet og lidt væk fra hverdagen. Sikkerheden skal dog også være i top, så det ikke ender med en tragedie, for kun en tåbe frygter ikke havet, og søsportens sikkerhedsråd giver også klar anbefaling om, at børn har redningsvest på hele tiden. Også inde på kajen. Og under hele sejlturen. 

Hvor finder jeg de bedste redningsveste til børn?

Der findes mange seriøse marine-webshops, sejlklubber og marinebutikker, der sælger redningsveste til børn. Men hvilken en butik skal man så vælge? Det er i sidste ende helt op til dig, om du vælger at købe din redningsvest til dit barn via internettet eller fra en fysisk butik. Du skal dog have mulighed for at tjekke om den så PASSER dit barn, hvis du bestiller via webshop, så der må du sikre dig, at du kan returnere varen, hvis den ikke gør det. Hos DKMarine.dk tilbyder vi 90 dages returret, så der er rigeligt tid til at afprøve vesten. Det er jo dit barns sikkerhed, du skal have fokus på, og i denne artikel giver vi nogle input, som du kan bruge, når du skal have købt ordentlige redningsveste. 

Små børn ombord

Sejler du med små børn ombord, fra 0-4 år fx, bør du blandt andet for at få ro i sindet, SIKRE dig at alle børn også er udstyret med lovpligtige redningsveste. Man kan ikke have et øje på børns færden konstant, og skulle båden krænge pga vinden, og et 3-årigt barn uden vest ryger ud over rælingen, kan der ske en frygtelig ulykke. 

Ifølge loven, skal der være redningsveste til alle ombord – Naturligvis også små børn. Den bør dog bæres hele tiden. Små børn i børnehavealderen er ofte ikke særlig gode svømmere endnu ( mange har i den alder end ikke lært at svømme ), så hvis du kommer i havsnød kan det gå helt galt, hvis ikke alle har redningsveste på.

Der findes 2 godkendte typer, som er vest med fast fyld (også kaldet en klassisk redningsvest) og oppustelig vest. Oppustelig vest føles lidt mere komfortabel, mens vest med fast fyld er lidt mere kluntet at gå rundt med.

MEN til små børn vil en vest med fast fyld være det anbefalelsesværdige, da de ikke selv skal aktivere vesten, hvis teknikken svigter og den ikke pustes op. En vest med fast fyld skal – i sagens natur- bare være en god vest, der ikke glider af kroppen, når man ligger i vandet, og selvfølgelig bør man købe kvalitetsveste, der er til at stole 100% på.

Blebørn og redningsvest

Der er et specielt problem med blebørn og redningsveste, fordi de moderne og tætte engangsbleer har mere opdrift end redningsvesten kan klare. Blebørn bør derfor altid være i sele.

Resultatet vil blive, at et barn, der falder i vandet iført både engangsble og redningsvest, med stor sandsynlighed vil komme til at ligge med enden i vejret og hovedet ned i vandet. Barnet kan derved drukne, hvis der ikke gribes hurtigt ind! Men logisk set vil der jo i næsten hvert tilfælde være en voksen, der sørger for barnet holder hovedet oven vande, og holder sig tæt på det lille barn, indtil der kommer hjælp fra myndighederne eller andre sejlere. 

BLEBØRN OG REDNINGSVESTE: Der er et særligt problem med blebørn og nogle redningsveste, idet de moderne, tætte engangs- bleer har mere opdrift end redningsvesten kan kompensere for. Resultatet vil blive, at et barn, der falder i vandet iført både engangsble og redningsvest, med stor sandsynlighed vil komme til at ligge med enden i vejret og hovedet ned i vandet. Barnet vil drukne, hvis der ikke gribes hurtigt ind! Blebørn bør derfor altid være i sele. ​​

Kilde: Søsportens sikkerhedsråd

Det er lovpligtigt at båden har redningsveste til alle ombord

I 1992 blev der vedtaget en lov, som præciserer, at mindre fritidsfartøjer i Danmark, SKAL have redningsveste til alle mand ombord.

Selvom der er redningsveste på de fleste joller, både og mindre fritidsfartøjer, så er der oftest ikke redningsveste beregnet til børn. Børn kan jo ikke passe de normale redningsveste, og skal have en speciel type veste på. Disse skal nemlig være lette, lukkede, og have meget opdrift i dem.

Redningsvest med indbygget sele til livline

Sammen med redningsvesten er brug af sikkerhedssele og livliner vigtige for den personlige sikkerhed om bord i et fritidsfartøj.

Brug af sikkerhedssele og livline kan anbefales i mange situationer, men bør anses for en ubetinget nødvendighed når vejret er dårligt. Når det er mørkt og når man er alene i båden. Livlinen skal fastgøres til et sted på båden, der er solidt. 

Ved køb af en redningsvest kan man vælge mellem udgaver med eller uden indbygget sikkerhedssele. Veste med indbygget sikkerh​edssele har kraftige gjorder på ryggen og om livet samt en D-ring på forsiden til fastgørelse af livlinen. Gjordene skal kunne holde til et kraftigt træk i livlinen ved et fald overbord. 

Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler, at man til al fritidssejlads køber en vest med indbygget sikkerhedssele med D-ring og tilhørende CE- godkendt livline samt skridtrem.

Når det gælder børns søsikkerhed er en livline fastgjort fra redningsvesten til båden en særdeles god ide.

Hav fokus på dette   

  •  At redningsvesten har den rigtige størrelse. Hvis redningsvesten ikke har den rigtige størrelse, kan barnet risikere at falde ud af redningsvesten 
  • At redningsvesten er godkendt af lovgivningen (SOLAS, CE eller DVN). (Køber du din vest hos DKMarine.dk, har den alle nødvendige godkendelser) 
  • At redningsvesten er behagelig for barnet at have på. Langt de fleste redningsveste er behagelige, men der er også nogle få, som jo ikke er behagelige at have på. Køb kvalitet.
  • At vesten er med skridtgjord (en snor der går under skridtet), hvilket sikrer at barnet ikke kan falde ud af redningsvesten. Langt de fleste redningsveste er med skridtgjord. Vælg altid en redningsvest til børn under 40 kg. med stor krave. De er lavet til at hjælpe barnet om på ryggen og holde hovedet højt over vandet.
  • Redningsveste i skrigende farver som rød, gul eller orange vil gøre at barnet er lettere at finde. For besætningen, andre sejlende fx eller for redningsfolk.
  • Vælg en redningsvest med en opdrift på 100 Newton. De er beregnet til ikke-svømmere og børn under 40 kg.
  • Hold vedvarende OPSYN med især små børn. En redningsvest erstatter jo ikke din opsynspligt.

Træning med redningsveste for både børn og voksne

Mange har heldigvis ikke været ude i ekstreme situationer før, hvor båden er kæntret, sunket eller andet der har gjort, at man er nødt til at hoppe i vandet, og stole på at de veste, man har investeret i, er gode nok. Som med alt muligt andet er det en god ide at træne denne situation – for som man siger: Man ved jo aldrig.. 

Har i som familie mulighed for træne i svømmehal, swimmingpool, sø eller ved stranden ude på lavt vand vil det være super. Her kan både børn og voksne prøve, hvad det vil sige, at ligge og flyde i veste i en time, og vurdere udstyret. Dermed bliver forældrene mere trygge ved at tage hele familien med ud at sejle, fordi de nu er sikre på, at redningsvestene kan gøre jobbet uden problemer.

Læs også vores store guide til sikkerhed til søs her.