Undgå brand ombord – Den store guide

Brand ombord, er en af de farligste situationer du kan komme ud for, ombord på en båd. I mindre både, som typisk anvendes til lystsejlads, kan branden hurtigt tage fat, og skaderne kan være enorme. Derudover kan det gå rigtig stærkt. Derfor er det vigtigt at du tager dine forholdsregler, så branden, så vidt muligt, undgås.

Forberedelse – Sådan undgår du brand ombord

Med en god portion omtanke og forberedelse, kan du minimere risikoen for brand ombord betydeligt. 

Motoren

  • Hold motor og motorrum rent
    Undgå spild af olie / brændstof, og skulle der være spildt, så tør det straks op.
  • Undgå at tage påhængsmotoren ned i båden
    Opbevar den istedet i det fri. 
  • Opbevar ekstra brændstof i godkendte beholdere, i det fri eller i kistebænke med udluftning.
Brand ombord

Pantry (Gas, sprit-/petroleum)

Det er helt normalt, at have grej til madlavning ombord, f.eks. gasblus, spritblus eller petroleumsblus. Fælles for disse, er at de er yderst brandfarlige, og bør anvendes og opbevares med allerstørste omtanke og forsigtighed. 

EL-installation

Sørg for at dine el-installationer er i forsvarlig stand, samt at dit ledningsnet er korrekt dimensioneret, til det forbrug der er. Mange tror fejlagtigt, at en 12-volt installation er ufarlig – Det er meget langt fra sandheden. 

Hvis uheldet er ude – Hav en (eller flere) brandslukker ombord

En brandslukker bør være fast inventar ombord på din båd. Skulle uheldet være ude, kan du forhåbentlig begrænse skadernes omfang, ved hjælp af en ordentlig brandslukker. Hav gerne flere ombord, som placeres strategiske steder, så uanset hvor branden måtte opstå, kan du nemt komme til en brandslukker.

Herunder, har vi samlet en række gode bud på en brandslukker til båd.

Maus Xtin Klein brandslukker

Kompakt brandslukker, som har samme effekt som en 2 kg brandslukker. Den kan anvendes til alle typer af mindre brande, i f.eks. brændstof, træ, plast, væske samt elinstallationer op til 75.000 Volt. I modsætning til den klassiske pulverslukker, ødelægger Maus Xtin Klein ikke motor, elektronik osv. 

Maus Xtin Klein får vores helt klare anbefaling!

2 kg pulverslukker i moderne design

ABC pulverslukker, som opfylder forsikringsselskabernes krav. Den måler kun 155 x 320 mm, og er ganske enkel at håndtere. Og så gør det jo heller ikke noget at den har et moderne look.

Læs mere om Gloria 2 kg brandslukker til båd her.

-16%
665,00 DKK

Se flere brandslukkere herunder

Se hele udvalget brandslukkere her